Krompir je dugo neprvedno optuživan kao uzrok gojaznosti, a danas je ponovo u trendu, kao ukusan izvor vitalnih hranljivih sastojaka.
Jelovnik bez krompira više ne možemo ni da zamislimo.
Od svog otkrića u Andima krompir je prešao neverovatan putdo svih krajeva sveta.
Kropmir je lako svarljiva namirnica i bogat izvor energije, skroba, vitamina, mineralnih materija i organskih kiselina.
Uz odgovarajuću pripremu krompir je izuzetno zdrav.
Krompir u ljusci ili slani krompir srednje veličine (oko 150g) sadrži 105 kalorija, a 100g sadrži oko 15g ugljenih hidrata u vidu skroba, 2 grama balastnih materija, 2 grama proteina biljnog porekla i, praktično, nimalo masnoće.
Osim toga , krompir sadrži vitamin C, vitamine B-grupe i minerale poput kalijuma, fosfora i magnezijuma, kao i male količine mikroelemenata bakra i fluora.
Ako se krompir konzumira zajedno sa mlečnim proizvodima ili jajima, povećava se biološka vrednost proteina.
To znači da organizam može da iskoristi naročito mnogo proteina iz hrane.
Nasuprot tome, prerađevine od krompira, poput pomfrita i čipsa, sadrže previše kalorija jer se po pravilu prave sa mnogo masnoće.
Krompir ima veliku primenu, kao što ste zaključili, takođe je veoma zdrav, zato je potrebno ovakvu namirnicu konzumirati, na razne načine. Pratite dešavanja na ovom blogu i videćete mnogo zdravih i korisnih recepata sa krompirom.
Jelovnik bez krompira više ne možemo ni da zamislimo.
Od svog otkrića u Andima krompir je prešao neverovatan putdo svih krajeva sveta.
Kropmir je lako svarljiva namirnica i bogat izvor energije, skroba, vitamina, mineralnih materija i organskih kiselina.
Uz odgovarajuću pripremu krompir je izuzetno zdrav.
Krompir u ljusci ili slani krompir srednje veličine (oko 150g) sadrži 105 kalorija, a 100g sadrži oko 15g ugljenih hidrata u vidu skroba, 2 grama balastnih materija, 2 grama proteina biljnog porekla i, praktično, nimalo masnoće.
Osim toga , krompir sadrži vitamin C, vitamine B-grupe i minerale poput kalijuma, fosfora i magnezijuma, kao i male količine mikroelemenata bakra i fluora.
Ako se krompir konzumira zajedno sa mlečnim proizvodima ili jajima, povećava se biološka vrednost proteina.
To znači da organizam može da iskoristi naročito mnogo proteina iz hrane.
Nasuprot tome, prerađevine od krompira, poput pomfrita i čipsa, sadrže previše kalorija jer se po pravilu prave sa mnogo masnoće.
Krompir ima veliku primenu, kao što ste zaključili, takođe je veoma zdrav, zato je potrebno ovakvu namirnicu konzumirati, na razne načine. Pratite dešavanja na ovom blogu i videćete mnogo zdravih i korisnih recepata sa krompirom.
Нема коментара:
Постави коментар